De fauteuil, een deftig Frans woord, gaat ook wel door het leven als een leunstoel of een luie stoel. Echt zo’n zitelement dat je er even bij pakt als er geen plek genoeg meer is op het bankstel. Of juist zo’n stoel die in een hoek van de kamer of in de serre staat opgesteld. En je verwelkomd om los van de rest van het gezin even heerlijk weg te duiken in de krant of een goed boek. Een fauteuil kopen werd erg ‘in’ tijdens de salontijden gedurende de 17e en 18e eeuw. 

Een snufje geschiedenis

Uit de basis fauteuil kwamen een aantal ‘ondersoorten’ voort, zoals de crapaud. Dat is een fauteuil die helemaal bekleed is met stoffering inclusief de gesloten armleuningen. Zelfs de poten zijn in de stof weggewerkt. Nog een variant is de oor fauteuil. Dat was een type dat zich naar boven toe verbreedt zodat je uitstulpende vleugels kreeg die je hoofd en hals tegen tocht of teveel hitte van de open haard beschermen moest. In een volledige geïsoleerde woning met vloerverwarming is die functie wat overbodig geworden. Dan is er nog de clubfauteuil, ontwikkeld in de tijd van de art deco. Dat was een echte wegzakker met een dikke hoge rug en armleuningen. Vaak in leer gevat en bekend als een specifieke herenstoel. Ook aan de dames was gedacht want er kwam ook een wat kleiner model fauteuil op de markt.

Een fauteuil kopen met moderne functies

De fauteuil gaat dus al even mee. En houdt het ook nu nog behoorlijk vol. Er zijn mensen die deze stoel een onmisbaar iets in de kamer vinden. Dat komt omdat de fauteuil is meegegaan met de moderne wensen. Als je lekker zit op de bank en je komt in een fauteuil terecht, dan is dat toch net iets behaaglijker. Wat zijn dan die 21e-eeuwse functies die een fauteuil je kan bieden? Neem nou de draaifauteuil. Er is geen handiger stoel om je zithoek naar anderen toe te draaien zodat je onderdeel kunt worden van de social gathering. Of terug te draaien naar bijvoorbeeld een raam en zo aan te geven dat jij niet gestoord wilt worden. Of om je naar of juist van de tv weg te draaien. Je hoeft niet op te staan, een duwtje met je voet is voldoende.

Een bijna-slaap fauteuil kopen

Nog een luxe maar ook heel handzame toevoeging krijg je bij de relaxfauteuil. Mensen die zo’n fauteuil kopen, willen erin ontspannen. En het zijn echt niet alleen de oudjes die baat hebben bij zo’n stoel. Deze relaxstoel heeft een paar technische voordelen. De meeste relaxfauteuils hebben namelijk een verstelbare rugleuning. Zo valt de stoel te kantelen waardoor je een ligstand kunt aannemen. Met je hart ter hoogte van je voeten zodat het hart minder is belast en het relaxen als vanzelf begint. Ook zijn er stoelen waarbij je de hoofdsteun kunt verstellen. Wil je dat alle bewegende delen automatisch worden uitgevoerd? Dan kies je een elektrische variant van de relaxfauteuil.

Als opstaan moeilijk wordt…

Tot slot kun je nog de sta-op fauteuil kopen. Die is wel bedoeld voor mensen die wat moeilijker uit de stoel kunnen komen. Je toetst een button in en de stoel rijst zoveel omhoog dat je gemakkelijk eruit kunt komen en eigenlijk meteen al staat. 

Overtuigd? Bekijk dan direct het volledige assortiment op deruijtermeubel.nl!